Terug


Siem Oosterman:  Meesterlijke Stukadoor.


Als jongen bezocht Siem de Caland LTS in Maassluis. Hij werd timmerman.

Met zijn 21e jaar was hij al uitvoerder en het was toen dat hij Brabantse bouwvakkers met het stukadoorswerk bezig zag. Dat leek hem nu eens leuk werk. Hij hielp regelmatig mee en de complimenten waren niet mis.                                

Samen met een broer van aannemersbedrijf Tilro startte hij een eigen zaak. Ze deden allerlei soorten stukadoorswerkzaamheden. Ze hadden toen al direct veel werk in binnen en buitenland. Siem kon echter niet tegen de lijm en oplosmiddelen. Een jaar heeft hij ziek thuis doorgebracht. Siem is echter niet een man die stil kan zitten en hij heeft die periode aangepakt om zich het lijsten maken eigen te maken. Hij maakte mallen van hout of zand en van rubber. Dit had hij tijdens werkzaamheden in het buitenland gezien. Het maken van de mallen ging hem steeds beter af. Hij kwam in contact met een stukadoor uit Den Bosch. Gedurende vijf jaar kreeg hij van deze man ieder weekend les om zijn stukadoorswerk te verfijnen.    

In Duitsland heeft Meesterstukadoor Siem Oosterman inmiddels veel werk. In Bad Neuheim restaureerde hij de gevels van oude huizen en lijstenwerk van schoorstenen. Ook de Dom van Keulen is door hem onder handen genomen en staat er sindsdien weer keurig bij. Van dit historische gebouw moesten de ornamenten die door vuil en de weersomstandigheden waren beschadigd worden hersteld.

Het maken van fraai lijstwerk binnenshuis is voor hem een genoegen.